– Jeg overlever med humor og muligheten til å glede andre

Ingrid Bjørnov(54) er aktuell med konsertforestillingen «Nyttårsforsetter» på Lillestrøm Kultursenter. Hun har lagt et turbulent år med sykdom, opp- og nedturer bak seg. Hva har hun lært av det hun har vært igjennom?

 1. Hvordan har du det nå? ­
  – Jeg har det fint. Spikker en ny hverdag etter et turbulent år med kreft i kroppen. Jeg får fortsatt behandling, men nå er jeg så stabil at jeg får lov til å snuse på arbeidslivet igjen. Jeg må nøye meg med litt færre konserter enn før og er dermed dobbelt så spillesugen!

 2. Føler du at sykdommen har endret måten du tenker på når lager nye show?
  ­ – Absolutt. Behovet for å tulle er sterkere enn noen gang før. Humor er regelrett overlevelse, det merket jeg når det sto på som verst forrige vinter. Men først og fremst har jeg nok fått øynene opp for at alle der ute har sitt å stri med, og at mitt bidrag er å tilby et frikvarter i folks hverdag.

 3. Hva handler konsertforestillingen din «Nyttårsforsetter» om?
  – Nyttårsforsetter 2019 er et musikalsk avspark, en hyllest til alle nye prosjekter. Fra konkrete, botaniske ambisjoner på småbruket i Tomter og alt som gikk på snørra i fjor, til større tanker om hvordan vi alle må være villig til å gi oss selv nye sjanser. Jeg elsker splitter nye almanakker som knaker i ryggen og mener januar bør omfavnes. Mye kan skje når man står med et ubrukt år mellom hendene.

 4. Hvilke nyttårsforsetter har du selv?
  – Mer trim, mer pianoøving, flere sykehjemsbesøk, flere hemper, stødigere kontorarbeid, flere potetsorter, SAMT mye mer rydding i gamle fotografier. På det siste punktet ligger jeg rundt tjue år på etterskudd.

 5. Du var jo en sterk pådriver for at vi skulle få oss nytt flygel, og takket være deg og våre sponsorer, fikk vi det. Nå skal vi oppgradere Stjernesalen med et elektronisk etterklangsanlegg. Er det noe annet du synes vi trenger?
  – Haha, ja, dere trenger flere notestativer med lys! Da begge scener var i bruk under flygelåpningen var det kamp på tørre nevene mellom korps og orkester i hver sin sal. Også trenger dere noe å strø lasterampa med på vinterstid. Den er livsfarlig glatt. Bortsett fra det er huset i mine øyne feilfritt.

 6. Dette spørsmålet har vi stilt deg før, men vi gjør det gjerne igjen: hva synes du om Lillestrøm Kultursenter?
  – Lillestrøm er blant mine topp tre kultursentre fordi salen som regel er fullsatt, fordi det skjer ting i alle hjørner av huset, fordi teknikken er dyktig, hyggelig og stabil, fordi flygelet er nytt og fordi det alltid ligger en personlig velkomsthilsen bak scenen når crewet og jeg rykker inn.

 7. Du har akkurat vært på turné rundt omkring i landet med Øystein Sunde og Kari Slaatsveen. Hvordan blir det å stå på scenen alene igjen?
  – Det blir mer krevende, men også litt deilig. Jeg trives best med en form for musikalsk vekselbruk. Kari og Øystein er begge idérike og inspirerende personer å samarbeide med, mens alene foran publikum kan jeg ombestemme meg i farta og tenke mer høyt underveis.

 8. Hvem kunne du tenke deg å stå på scenen med, som du ikke har samarbeidet med tidligere?
  – Deilig spørsmål. Mange! Fra toppen av hodet i usortert rekkefølge: Wolfgang Plagge, Christian Eggen, Hege Schøyen, brødrene Ylvisåker og mitt norske favorittband No. 4. Ta gjerne med Rufus Wainwright på lista også, hvis han skulle slenge forbi.

 9. Hvordan blir julen på Tomter i år?
  – Vi tror i skrivende stund at jula blir hjemme på Tomter, at vi blir et sted mellom 11 og 19, at det blir spicy ribbe og variasjoner over juletorsk, at de voksne ikke skal gi hverandre gaver og at vi hugger treet på egen tomt uansett hvor skeivt det blir.

 10. Hvorfor heter pusekatten din Truls – og hva skal dere gi ham til jul i år?
  – Truls skulle egentlig hete Odel fordi han er vår eneste sønn, men det viste seg å være et navn det var helt umulig å rope, dermed måtte vi finne et annet. Det sto mellom Sigurd og Truls og siden naboen heter Sigrid, ble det Truls. Han har noe av lynnet til Truls Svendsen, det kan ha ligget i underbevisstheten. Nå har han rundet sju år og har innfunnet seg med at de voksne ikke lenger gir hverandre julegaver.

 11. Hva slags forhold har du til Charles Dickens og vil du komme på vår familiemusikal «Scrooge – Et juleeventyr»?
  –  Jeg kjenner bare Dickens gjennom film og tv og skulle gjerne sett forestillingen! Men siden Kari og jeg er på landeveien med «Julesanatoriet», er jeg redd det kan holde hardt. Men tvi tvi til alle involverte!

Tre om Ingrid

– Ingrid er den flinkeste jeg vet om. Absolutt gehør og absolutt kreativ! Første gang jeg snakket med Ingrid var det helt opplagt at hun var mye mer enn «bare» en akkompagnatør med briller. Hun er smart, ordrik, til å stole på og sta. På pallen i min vennekrets!
Hilsen presidenten i fanklubben, Finn Bjelke

– Ingrid er en veldig raus person, som omfavner ulikheter og tilgir feil. Hun har lett antennelig humor og en usedvanlig teft for detaljer. Ingrids DNA er bygget opp av 4/4, fire fjerdedels takt!
Kari Slaatsveen

– Å spille forestilling sammen med Ingrid er en ren lystseilas. Hun er fantastisk musikalsk, en teknisk begavelse på piano (spiller Grieg mens hun synger ABBA) og er i tillegg misunnelsesverdig god til å formulere tekstene sine. Og så utstråler hun en vennlig, tilbakelent trygghet som forteller alle tilstede at dette kommer til å gå aldeles utmerket.
Øystein Sunde

_
_
_